VPBF Afdeling West-Vlaanderen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

reglementen

WPA spelregels algemeen

E-mail Afdrukken

POOLSPELREGELS 2008 - 2012

1. Algemene regels

  De hieronder genoemde Algemene Regels gelden bij alle gebruikelijke spelsoorten, met uitzondering van gevallen waarbij dit door de specifieke spelregels van de spelvorm wordt tegengesproken. Daarnaast gelden de bepalingen van de WPA, die aspecten van het spel omschrijven die niet direct aan de spelregels gerelateerd zijn, zoals specificaties omtrent materiaal en het organiseren van evenementen.
  De spelsoorten van poolbiljart worden gespeeld op een platte tafel, bedekt met laken en begrensd met rubberen banden. De speler gebruikt een biljartkeu om de speelbal te stoten, welke vervolgens een objectbal raakt. Het doel van het spel is om de diverse objectballen weg te spelen in de zes pockets, welke zich in de hoeken van de tafel en in het midden van de twee lange banden bevinden. De spelsoorten verschillen wat betreft welke ballen legale objectballen zijn en wat de eisen zijn om een wedstrijd te winnen.

Lees meer...

WPA spelregels 9-ball

E-mail Afdrukken

9-ball rack2. 9-Ball

Nine Ball wordt gespeeld met de cue ball en negen objectballen, genummerd 1 tot en met 9. De ballen worden aangespeeld in oplopende volgorde. De speler die op legale wijze de 9-ball pot, wint het rack.

 

Lees meer...

WPA spelregels 8-ball

E-mail Afdrukken

eight ball rack

3. 8-Ball

Eight Ball wordt gespeeld met vijftien objectballen en de cue ball. Alvorens de winnende 8-ball te potten, moeten alle objectballen van zijn groep (heel, van 1 t/m 7 of half, van 9 t/m 15) reeds van tafel zijn. Elk shot dient te worden gecalld.

 

Lees meer...

WPA spelregels 14.1 Continuous Pool

E-mail Afdrukken

4. 14.1 Continous Pool

14.1 Continuous Pool, ook bekend als Straight Pool, wordt gespeeld met de vijftien genummerde ballen en de cue ball. Elke bal die op legale wijze bij een gecalld shot wordt gepot, telt voor 1 punt en de speler die als eerste
een bepaalde score heeft bereikt, wint de wedstrijd. 14.1 heeft een continu karakter: nadat veertien ballen gepot zijn, worden deze opnieuw gerackt en zal de huidige speler verder spelen. 

 

Lees meer...

WPA spelregels 10-ball

E-mail Afdrukken

5. 10-ball

Ten Ball is een call-shot spelsoort, dat wordt gespeeld met de tien laagst genummerde ballen en de cue ball. De ballen worden aangespeeld in oplopende volgorde, de laagst genummerde bal op tafel moet als eerst geraakt worden om een legale stoot te bewerkstelligen. Als de 10-ball wordt gepot bij een legale break, zal de 10-ball worden gespot en speelt de breakende speler verder. Per shot mag slechts één bal gecalld worden (zie 5.5 Shots callen en ballen potten), behalve bij de break, waar geen bal mag worden gecalld.

 

Lees meer...

WPA spelregels fouten

E-mail Afdrukken

7. Fouls

De volgende overtredingen zijn “fouls” bij pool, mits ze genoemd worden in de spelregels van het betreffende spelsoort. Indien meerdere fouls op één shot worden gemaakt, wordt alleen de meest ernstige bestraft. Indien een foul niet wordt gecalld voordat het volgende shot wordt gespeeld, zal de foul worden behandeld als “niet gebeurd”.

Lees meer...

huishoudelijk reglement

E-mail Afdrukken
pad : reglementen WPA spelregels